JAMBOREE 2021

JAMBOREE 2021

Galerie

Jamboree 10.7.2021

Dramaturgie pořadí se připravuje.

Vystoupí kapely:

Kapela COP

Vznikla v roce 1978 a hned od počátku své existence slavila četné úspěchy. V roce 1980 vyhrála v té době nejprestižnější cenu PORTA a v roce 1981 si úspěch zopakovala.

V letech 1982 – 1983 většina členů kapely emigrovala do USA a Kanady. Z celé sestavy zůstal pouze Míša Leicht, který má hlavní zásluhu na vzkříšení souboru. Do zlomového roku 1989 objíždí skupina bluegrassové přehlídky a koncerty.

Skupina COP se díky svojí popularitě stala pravidelným hostem všech významných hudebních přehlídek v naší republice.

V roce 2002 COP získal „Anděla“ – trofej České hudební akademie (obdoba Grammy) za oblast Folk & Country.

Kapela nedávno oslavila 30 let své existence před vyprodanou pražskou Lucernou. Z tohoto vystoupení vznikla nahrávka zaznamenaná na dvojitém CD s názvem COP: XXX (2009).

Zatím nejaktuálnějším studiovým počinem je album Tribute to Greenhorns, které vyšlo na jaře roku 2015.

BlueGate

Plzeňská kapela BlueGate vznikla v roce 1997 a již od svého založení se orientuje na bluegrass. V zásadě se ale nedrží jeho tradičního pojetí, dopřává si volnosti projevu a čerpá i z jiných hudebních stylů, v repertoáru můžete slyšet písně původně např. od skupin Cream nebo Queen. Dříve se kapela orientovala spíše na písně přejaté a přetextované do češtiny, v současnosti přibývá písní původních, ať už z pera členů kapely, kamarádů, známých či rodinných příslušníků. Nebrání se ani písním v angličtině, které k bluegrassové hudbě samozřejmě patří, ale angličtina úmyslně zní na koncertech jen pro zpestření, kapela se soustředí spíše na tuzemského diváka či posluchače.

Za dobu existence souboru se dostavila řada úspěchů, např. vítězství open scény na Muzice v Hrádku u Rokycan, vítězství v soutěži bluegrassových kapel na BG Vodranty v Kutné Hoře, v roce 2004 a 2007 vítězství předkola Banjo Jamboree v Chomutově a v roce 2007 i finále v Čáslavi, v roce 2006 zisk interpretační Porty, několik let pravidelná účast na Zahradě a v roce 2008 zisk prestižní ceny Krtek právě na tomto festivalu. Největším úspěchem je však spokojené obecenstvo.

BlueGate vystupují jak na klubových scénách po celé republice, tak na letních festivalech, a to nejen bluegrassových (Zahrada, Folková růže, Jamboree, Muzika, Porta, Starý Dobrý Western, Prázdniny v Telči, Notování pod Vyšehradem, Banjo Jamboree apod.).

Společně se spřátelenými hudebními tělesy můžete BlueGate vidět a slyšet na pravidelných koncertech v Plzni v Hifi klubu na náměstí Republiky.

Kapela natočila několik „samopalných“ demosnímků, na jaře roku 2003 debutové cd s názvem „Mezi řádky…“ a opět na jaře roku 2006 druhé oficiální cd s názvem „BlueGate Live“.

Aktuální sestava se po několika změnách ustálila v této podobě: Ilon Leichtová (baskytara, zpěv), Petr „Šiška“ Šístek (kytara, zpěv), Jirka „Plha“ Rybář (mandolína, zpěv) a Libor Nývlt (banjo, zpěv).

Goodwill

Pochází oficiálně z Karviné, Ostravy, Opavy čili Ostravsko. Vznikli v roce 2004 a ve stálém složení hrají od roku 2005.

Funkce kapelníka a mluvčího jsou rozdělovány podle nálad a aktuální morálky kapely. Nejsme vázáni na styl jednoho člověka, který vede ostatní, ale snažíme se o soulad všech členů. Je to tudíž totální chaos a možná proto se nám to tak líbí :-)

Máme rádi jakoukoliv hudbu, která má "štávu" a je zahrána dobře. Nedá se říct, že bychom všichni poslouchali stejný styl hudby, ale přikláníme se více ke contemporary bluegrassu. Chceme si postupem času vytvořit svůj styl a skládat vlastní skladby.

Náš repertoár tvoří vlastní tvorba i převzaté skladby. Zatím převažují převzaté věci. Vlastní tvorbu skládáme v angličtině i češtině. Náš playlist je však prozatím skromný, ale tento problém se nám určitě podaří odstranit s přibývajícím časem. Doposud je největším úspěchem již zmiňované první místo na Banjo Jamboree.

Není pravdou, že bychom měli všichni stejný vzor, ale všem se bez pochyby líbí americké contemporary skupiny jako Special consensus, Blue Highway a všechny nás určitě okouzluje Alison Krauss - nejen svou interpretací.

Charlie Slavík Revue

Charlie Slavík je nejuznávanějším hráčem na foukací harmoniku v ČR. Jako jediný Čech v historii se v roce 2013 zúčastnil prestižní mezinárodní bluesové soutěže IBC v americkém Memphisu, kde postoupil až do semifinále. Jeho schopnost použití nástroje na příč žánry dokládá množství hudebních nosičů, na kterých se jako sólista podílel. Vystupuje s celou řadou domácích i zahraničních kapel nejen v Evropě, ale i v USA.

Svým novým projektem Charlie Slavík Revue se snaží přiblížit blues evropskému publiku. Blues ve všech jeho odstínech, nekompromisně pulzující, v autentické podobě a s nespoutanou energií. Zahrané tak, jak to umí jenom málokdo. Dotýká se přitom i tenkého pomezí blues a příbuzných žánrůjako je soul, swing a doo-wop. Vlastní tvorba, která tvoří nedílnou součást repertoáru kapely, je při vystoupeních proložena slavnými bluesovými skladbami. Kapela je hvězdně obsazena mladou generací hudebníků:

Charlie Slavík - foukací harmonika, zpěv

Marcus Jurkovič - bicí

Steve Walsh - kytara, zpěv

Milan Schmidt – baskytara, zpěv

Častým hostem jsou charismatické Rythm Girls (Tereza Nálevková, Radka Říhová, Karolína Stasiaková) - zpěv

Na domácích i zahraničních pódiích můžete Charlieho Slavíka také vidět a slyšet jako leadra kapely afroamerické zpěvačky Juwany Jenkins.

Kromě aktivního hraní je i vyhledávaným lektorem na muzikantských workshopech.

Charlie Slavík je firemním hráčem německé firmy Seydel - nejstaršího výrobce foukacích harmonik na světě.

Kvintet

Bluegrassová skupina KVINTET PÍSEK vznikla v roce 1993.

Současná sestava:

Michal NOVÁK - banjo, zpěv

Vlastimil VITĚKA - mandolína, zpěv

Honza MAŠEK - housle

Tomáš KLEPSA - kytara, zpěv

Michal HANUŠ - kontrabas

KVINTET PÍSEK hraje na festivalech a v klubech po celé ČR.

Kapelu můžete slyšet také v rádiích (Country radio, Proglas, Český rozhlas, radio Samson,...) a objevila se i v TV (v pořadu Ivana Mládka Country estráda - 2002, 2005).

Na vystoupeních Kvintetu zní převážně vlastní tvorba, proložená převzatými bluegrasovými písněmi v češtině i angličtině.

Robert Křesťan & Trapeři

Trapeři s Robertem Křesťanem

Legendární brněnská skupina ze sedmdesátých let minulého století - první kapela Roberta Křesťana! V loňském roce oslavila neuvěřitelných 45. let na scéně.

Trapeři oprášili staré písničky a na scéně se v novém obsazení znovu objevili v roce 2008. Z původní kapely hrají v těch nových Robert Křesťan (kytara, zpěv), Pavel Petržela (mandolína, zpěv) a Petr Surý (kontrabas). Doplňují je Luboš Malina (banjo, kaval) a Tomáš Buzek (foukací harmonika, zpěv).

Přijďte si poslechnout písničky, jako jsou třeba Pojďme se napít, Královna cest, Balada o cínovejch vlnách, Dostal jsem facku od silnice, Jesse Younger nebo Pět prázdnejch sluncí.

VSTUPNÉ:

Předprodej - 240,- Kč

Na místě - 290,- Kč

Děti do 6 let zdarma.

Více informací na:

http://www.jamboree-cz.com

Délka akce: 420 minut

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.