30 let Pauza Strakonice

30 let Pauza Strakonice

Pár slov o kapele …

Díky domluvě několika nadšenců, vzniká v roce 1988 ve Strakonicích country kapela PAUZA. Z prvopočátku se věnuje hlavně hraní po hospodách a její repertoár je tvořen povětšinou z převzatých písní. V roce 1995 natáčí kapela své první a hned autorské album s názvem Pěšák a o rok později zaznamenává svůj první úspěch, když se píseň Zpověď z již jmenovaného alba Pěšák, dostává na první místo březnové hitparády “Folk a country“ Českého rozhlasu České Budějovice a svou pozici si uhájí po několik týdnů. V témže roce přichází další úspěch a tím je vítězství v celostátním kole armádní soutěže ASUT. Po několik let je kapela pravidelným účastníkem jednotlivých ročníků Porty a v roce 1999 postupuje do celostátního finále Trampské Porty v Ústí nad Labem.

Jak už to tak u hudebních kapel bývá po letech se začala dostavovat ponorková nemoc. Původní členové začali kapelu opouštět a sestava různě obměňovala. Ze zakládajících členů do dnes zůstal v kapele už jen současný kapelník Josef „Ferda“ Vavřinec.

Další výraznou postavou kapely byl Dan “Šulín“ Šoltys, který v kapele působil od roku 1996 do roku 2007. Za jeho éry probíhala v kapele zajímavá rarita, kterou bylo střídání kapelnictví. Dva služebně nejstarší členové v kapele se pravidelně po půl roce střídali o kapelnictví. Bylo to z toho důvodu že každý z nich preferoval jiný hudební styl, což mělo velmi zajímavý vliv na vývoj kapely. Velkým milníkem historie kapely je rok 1998, kdy ryze pánské sdružení přibírá do svých řad první zpěvačku kterou byla Jiřina „bába Balounová toho času v důchodu. Ta působila v kapele až do roku 2006, kdy musela kapelu ze zdravotních důvodů opustit. pozn. autora: nebejt toho straší nám tu do dnes :c)

Dá se říct že každý člen který kapelou prošel a od doby jejího vzniku jich bylo kolem 25 s sebou přinesl něco hudebně zajímavého. Od roku 1998 se do kapeli začíná vlévat mladá krev. Prvním příchozím je Jan “Bohouš“ Chládek, zajímavý to hráč na banjo a kytaru. O rok později přichází do kapely zvukař a v současné době zvukař-kytarista Pavel “Golem“ Krtek. Další personální změna přichází v roce 2000, kdy místo baskytaristy po odcházivším Františku Balounovi obsazuje Jiří Šorna ml. V roce 2001 na týdenním turné ve Španělsku jmenuje kapela prvního oficiálního managera, kterým se stává Jiří Šorna st. Novým členem, který v dlouhé historii rozšířil řady kapely se stal v roce 2009 Milan „Kopík“ Kopa ze Sušice, hrající na housle a mandolínu.

Po dlouhých letech, mnoha společně strávených hudebních nocích a nespočetného množství zážitků, se v lednu 2017 rozhodl náš kamarád Jiří Šorna ml. ukončit naši spolupráci a věnovat se hudbě jiných žánrů. V tom okamžiku nastalo nelehké dilema, koho sehnat na basovou kytaru. Netrvalo to však dlouho a podařilo se nám získat dalšího vynikajícího muzikanta se srdcem rockera. Jiří „Šutr“ Polák tak zaplnil díru v hudebním tělese, svým hlasem oživil naši produkci a po vzoru trampských písní jsme mu začali přezdívat „ Kotlík“.

Kapelu musel již dříve ze zdravotních důvodů také opustit manager Jiří Šorna st., a proto jsme opět zůstali v pětici na jedné lodi.

V současné době hraja kapela v tomto složení:

♪ kapelník, kytara Josef „Ferda“ Vavřinec

♪ banjo, kytara Jan “Bohouš“ Chládek

♪ housle, mandolina Milan “Kopík“ Kopa

♪ kytara, zvuk Pavel “Golem“ Krtek

♪ basová kytara Jiří „Šutr“ Polák

♪ manager – stále se hledá

Délka akce: 360 minut

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.