Žena Strakonice 2017

Žena Strakonice 2017

Mladší generace možná neví, že v sedmdesátých a osmdesátých letech byly Strakonice pořadatelem dvou kulturních akcí s mezinárodní účastí a světovým věhlasem. Vedle dudáckého festivalu tu byla ještě soutěžní fotovýstava Žena. Ta by se měla letos po 19 letech do Strakonic opět vrátit.

Soutěžní výstava fotografií, kde je hlavním tématem žena, vznikla paradoxně po neúspěchu výstavy z roku 1969 s názvem Člověk a motocykl. František Zemen ji připravil spolu s dalšími fotografujícími zaměstnanci strakonické zbrojovky. Mysleli si, že tehdejší státní podnik výstavu uvítá jako další formu propagace a že ji v době konání Václavské pouti navštíví v Bílé růži spousta lidí. "Pravda to nebyla, přišli jenom dva. A z toho jeden hledal záchod," vzpomíná s úsměvem na neúspěch první výstavy František Zemen.

Po zklamání z výstavy fotografií motocyklů to očividně chtělo jiný námět. Tehdy navštívil Františka Zemena Josef Hejtmánek z okresního kulturního střediska. "Pan Hejtmánek přišel jednoho krásného dne k nám domů, sedli jsme v kuchyni a něco jsme i popili. A najednou padl nápad, co takhle vystavit fotky holek. A takhle to celé vzniklo, v té naší kuchyni se narodila Žena," vypráví František Zemen. První ročník se uskutečnil v roce 1970. Na jeho přípravě se podíleli fotografové z fotoklubu při závodním klubu ČZ, vedle Františka Zemena například Josef Šimečka nebo Jaroslav Rejžek. Další ročníky se pak ve většině případů konaly ob rok. Zatímco v roce 1970 zaslalo své snímky na výstavu 84 fotografů z Československa, o pět let později se soutěže zúčastnila již tisícovka autorů z 31 zemí. Kontakty na zahraniční fotografy a časopisy sehnal František Zemen v polském Krakově za kuriózních podmínek - výměnou za zvětšovací přístroj značky Meopta.

Ne všechny kvalitní fotografie ale mohly být kvůli tehdejší politické situaci vystaveny. "Největší kuriozita byla, že se například na snímcích nesměla objevit husa. Asi to mělo souvislost s tím, kdo byl zrovna prezidentem," dodal František Zemen. Poslední výstava se konala v roce 1992. Letos by se ve Strakonicích měl po devatenáctileté přestávce uskutečnit 13. ročník výstavy.

"Zaznamenáváme už několik let zájem z řad občanů Strakonic i odjinud z České republiky a zahraničí. Ti, kteří si výstavu pamatují, na ni rádi vzpomínají. Pokud víme od předních českých fotografů, v České republice není příliš mezinárodních fotosalónů. Proto si myslíme, že by to za pokus stálo," vysvětlila ředitelka Městského kulturního střediska Eva Dresslerová, proč se chystá obnova fotovýstavy. Město také díky rekonstrukci hradu získalo reprezentativní prostory pro výstavu mezinárodního formátu. Náklady jsou zatím předběžně vyčísleny na půl miliónu korun, přičemž nejdražší položkou bude vydání katalogu.

František Zemen vzpomíná, že v jeho době to bylo s náklady o něco jednodušší: "Jednalo se skutečně jenom o poštovné zásilek. Prodražovalo se to pouze tím, že fotografie, které byly vystavené, byly jenom část zásilky, většinou se ze zásilky nevybraly." Fotografie se proto vracely nadvakrát. Nejprve ty, které nebyly vybrány a po ukončení výstavy, tedy víceméně až po dvou letech i ty, které procestovaly celé Československo. Výstava byla totiž putovní. To by se mělo do budoucna změnit. "Chceme aby výstava přiváděla do Strakonic diváky z Čech i zahraničí.

Městské kulturní středisko chce zachovat formu bienále, tedy uspořádat výstavu jednou za dva roky tak, aby se střídala z mezinárodním dudáckým festivalem.

Délka akce: 420 minut

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.