Stromboli

Stromboli

Galerie

Její počátky sahají do jara 1985, kdy vznikla jako původně příležitostná kapela pro živý koncert tria Michala Pavlíčka na festivalu Jazz Praha ve složení kytarista Michal Pavlíček, baskytarista Vladimír Guma Kulhánek a bubeník Klaudius Kryšpín.

V únoru 1986 skupina dostala název Stromboli (inspirováno Pavlíčkovým zážitkem, kdy viděl erupci stejnojmenné sopky) a přibyly dvě členky: vokalistka Bára Basiková (která přišla z Precedensu) a klávesistka Vendula Kašpárková, Gumu Kulhánka průběžně střídal jako stálý host Jiří Veselý. Příležitostným hostem se stal rovněž Vilém Čok.

V roce 1987 vyšlo v Pantonu dvojalbum Michal Pavlíček - Stromboli , shrnující de facto veškerou Pavlíčkovu tvorbu v letech 1985-86. Sedm skladeb jsou záznamy živých vystoupení, zbylých devět pak studiové nahrávky. Na albu se objevili i Michael Kocáb (zpěv), Iva Bittová (housle) a oba Pavlíčkovi synové Jan a Michal mladší (zpěv). Čtyři skladby měly za text básně Christiana Morgensterna v překladu Jiřího Hiršala, po dvou dalších textech pak přispěli Zuzana Michnová, Josef Novotný a Vilém Čok.

V roce 1987 Michal Pavlíček s Bárou Basikovou a Stromboli nahráli soundtrack (texty Michal Horáček) k dětskému filmu Nefňukej, Veverko! Věry Šimkové-Plívové. V kontextu doby naprostá rarita! O rok později je natočeno pokračování Veverka a kouzelná mušle opět s hudbou Michala Pavlíčka.

O dva roky později vyšlo u Pantonu další album – Shutdown – tentokrát nazpívané v angličtině. Dva singly (Around the Fires / Okolo ohňů a Sandonorico) vyšly i v češtině. Veškerou hudbu opět složil Michal Pavlíček, texty jsou dílem Martina Němce, Michaela Žantovského, Michala Horáčka a Ondřeje Hejmy. Mezi hosty se objevili např. světově známý kontrabasista Miroslav Vitouš, klávesista Zdeněk Zdeněk ,ve sborech Marcela Březinová či Lešek Semelka, jako speaker v jedné skladbě i Michal Horáček Ve dvou písních vystřídali Klaudia Kryšpína a Vendulu Kašpárkovou bubeník Jan Seidl a klávesista Roman Dragoun.

U příležitosti 30. výročí vzniku kapely vystoupila Stromboli 4. prosince 2014 v původní sestavě na velkém vzpomínkovém koncertě v pražské O2 areně, kde bylo pokřtěno i nové album Fiat Lux (Budiž Světlo), které složil Michal Pavlíček a otextoval Vlastimil Třešňák a Petr Kolečko.

Délka akce: 120 minut

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.